Wednesday, 16 October 2013

Best Moist Chocolate Cake Ever



Assalam. Hai semuaaaa~ ^_^

Mood cuti sem adalah mood memasak dan menge-cake. hewhew. okay, masih menggunakan resepi kek coklat yang sangat sedap dan sangat moist ni. dah banyak kali buat resepi ni memang tak mengecewakan dan sangat2 moist sampai rasa sangat bersalah setiap kali masukkan dalam mulut. Awww soo rich! Bahkan ianya MURAH dan LAZAT. kalah chocolate indulgence dekat Secret Recepi tu yang mahal teramat tu :p nampak je rumit cara penyediaannya tapi sebenarnya mudah dan tak perlukan keluar duit banyak pun. alhamdulillah dapat makan satu family, boleh bagi dekat sedara mara sekali :D Cuma perlukan sikit kesabaran~ sukatan bahan pun mudah sebab guna cawan2 je. kalau bab2 timbang bahan memang leceh >.<












Jom tengok resepi~

bahan :

3 biji telur size A
1 cawan susu coklat Dutch Lady
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu besar baking powder

Topping :

Coklat masakan
1/2 cawan susu Dutch Lady
1/2 cawan butter
1 sudu kecil perasa vanila

Cara buat :

1. Mula2 pukul telur selama 20 minit.

2. sementara tunggu telur kembang and berbuih, masukkan susu coklat, serbuk koko, minyak jagung, susu manis dan gula perang dalam periuk dan kacau di atas api yang perlahan. kacau sampai pekat.

3. setelah masak, masukkan bahan tadi dalam telur yang telah kembang tadi sikit demi sikit. kacau bagi rata dan biarkan sebati dan kembang.

4. masukkan tepung gandum sikit demi sikit, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau hingga rata selama 10 minit.

5. setelah semuanya sebati, masukkan ke dalam loyang. saya guna loyang bulat 9" dan tutup dengan aluminium foil supaya wap air x masuk dalam acuan. kalau tak kek boleh lembik dan tak gebu >,< kukus guna periuk kukus yang dah mendidih selama 50 minit. actually, ada dua cara masak sama ada bakar dalam oven atau steam guna periuk kukus. tapi steam lagi moist rasanya ^_^

6. Lepas 50 minit, masak topping pulak. masakkan semua bahan topping dalam periuk dengan api perlahan. Biar beberapa minit dan angkat.

7. Tuang atas kek yang dah betul2 sejuk. Decorate ikut suka. Siap dan boleh dinikmati! :D


sedap sangat2, rugi sesiapa yang tak cuba. kepada sesapa yang rasa diri dia chocolate lovers, anda patut cuba sebab rasa coklat dia sangat sejati :D resepi yang pasti menjadi insyaAllah!